INGENIØRFAG OG TEKNOLOGISKE FAG, NAUTIKKUTDANNING
- Hjem
- INGENIØRFAG OG TEKNOLOGISKE FAG, NAUTIKKUTDANNING
Ingeniør- og nautikkstudier
Innen ingeniørfagene har universitetene og høgskolene ulike studieprogrammer og spesialiseringer som byggingeniør, dataingeniør, elektroingeniør, kjemiingeniør, maskiningeniør og bioingeniør. På en treårig ingeniørutdanning spesialiserer du deg tidlig og oppnår graden bachelor i ingeniørfag. Den femårige sivilingeniørutdanningen går mer i dybden på teorien før du spesialiserer deg, og du oppnår graden master i teknologi.
Arbeidet som ingeniør eller teknolog
Som ingeniør i prosessteknologi har du spesialkompetanse til å løse tekniske oppgaver knyttet til komplekse prosessanlegg. Automatiseringsingeniører konstruerer, drifter og vedlikeholder automatiserte systemer som henter data fra sensorer for å overvåke, styre og regulere prosesser. Elkraftingeniører jobber med prosjektering, drift og vedlikehold av elektriske anlegg, mens kjemiingeniører deltar i forskningsprosjekter for å utvikle nye analysemetoder eller kjemiske prosesser.
Utdanningsløpet
Ingeniørutdanningene har grunnlagsfagene matematikk, fysikk, statistikk, teknologiledelse og programmering som felles basis. Bachelorstudiet bioteknologi- og kjemiingeniør kombinerer teoretisk undervisning med praktisk arbeid i moderne laboratorier fra første semester. Masterstudiet i maskinteknologi lærer deg å ta i bruk ny teknologi og utvikle innovative og bærekraftige løsninger innen blant annet grønne energikilder, maskindesign og robotikk.
For å bli ingeniør må du ha generell studiekompetanse eller realkompetanse, ofte kombinert med realfag. Du kan også ta forkurs dersom du mangler nødvendige realfag. Utdanningen består av forelesninger, laboratoriearbeid, prosjektarbeid og gruppearbeid. Tre-terminsordningen tilbyr intensivt studieopplegg inkludert sommerterminer for å sikre rask progresjon.
Etter endt utdanning
Arbeidslivet etter endt utdanning er variert og spennende. Som ingeniør kan du jobbe i industrien, offentlige etater, forskningsinstitusjoner eller som konsulent. Du vil jobbe med utvikling og drift av teknologiske løsninger, automatisering, prosjektering og vedlikehold. Lønnsnivået er generelt høyt, og ingeniører har gode muligheter for karriereutvikling og spesialisering.
Å arbeide som ingeniør eller teknolog gir deg muligheten til å være med på den raske teknologiske utviklingen og bidra til å forme fremtidens løsninger. Med en solid utdanning og praktisk erfaring står du godt rustet til å møte utfordringene og mulighetene som denne dynamiske bransjen tilbyr.
Navigatør og maskinist
Innen nautikk og marintekniske fag finnes det flere studieprogrammer som gir deg de nødvendige kvalifikasjonene for en karriere til sjøs. Over nitti prosent av verdenshandelen fraktes med skip, og en utdanning i nautikk gir deg en attraktiv lederutdanning for hele den maritime næringen. Som overstyrmann eller skipsfører vil du oppfylle alle internasjonale og nasjonale krav til maritim kompetanse.
Utdanningsløp for nautikere
På høgskole og universitet kan du ta en bachelor i nautikk, som inkluderer simulatortrening i et toppmoderne simulatorsenter. Dette gir deg muligheten til å omsette teori til praksis. Etter fullført utdanning må du dekke de formelle kravene til fartstid før du kan løse et dekksoffisersertifikat.
Etter fullført utdanning
Som nautiker vil du lære å planlegge og gjennomføre seilas i ulike farvann, administrere og lede mannskap om bord, samt planlegge og vurdere risiko. Etter utdanning kan du jobbe som styrmann på alle typer skip, eller søke relevante jobber på land innen rederier, maritime virksomheter, klassifikasjonsselskaper eller Sjøfartsdirektoratet.
Det første sertifikatet du kan løse, er dekksoffisersertifikat klasse 3 (D3), og etter nok fartstid kan du løse det høyeste sertifikatet, D1-Sjøkaptein, som er en beskyttet tittel.
Maskinister har ansvar for drift og vedlikehold av skipets tekniske systemer. For å bli maskinsjef, sjøkaptein eller kystskipper, kan du velge et utdanningsløp ved landets fagskoler, som bl.a. har opptakskrav til fartstid som matros.
Arbeidslivet som navigatør eller maskinist er variert og utfordrende, med ansvar for sikkerhet, effektivitet og miljøhensyn i maritime operasjoner. Lønnsnivået er attraktivt, og karrieremulighetene er mange, både til sjøs og på land. Å jobbe i denne bransjen gir deg muligheten til å være en del av en global næring, der du kan bidra til sikre og effektive transporter over hele verden. Med en solid utdanning og praktisk erfaring står du godt rustet til å møte utfordringene og mulighetene som denne dynamiske bransjen tilbyr.