Studie.no

Stipend – mindre til bachelor enn master i utlandet

Dublin Ireland, looking east towards City Centre

I en artikkel i VG 10.02.22 tar Maja Mathilde Nilsen og Bastian Lunde Hvitmyhr til orde for likt stipend til bachelorutdanning som til master i utlandet. Det er nemlig slik i dag at studenter som tar bachelor i utlandet, får mindre stipend enn de som tar master, hvilket kan svekke satsingen på internasjonal kompetanse på lang sikt.

Studenter i utlandet kan i dag få deler av skolepenger-støtten fra Lånekassen omgjort til stipend. De som studerer en bachelor, kan få inntil 50 prosent i stipend, mens de som tar en master, doktorgrad eller reiser på utveksling, har mulighet til å få 70 prosent omgjort. ANSA, som organiserer de norske studentene i utlandet, mener at dagens forskjell skaper et kunstig skille mellom bachelor og master.

Presidenten i ANSA, Sebastian Hytten, mener at det er ulike grunner til at noen ønsker å studere bachelor i utlandet, og ikke master. Studenter som tar bachelor i utlandet og master i Norge, får flere år med internasjonal erfaring tidlig i studieløpet, og er tettere på arbeidslivet hjemme i Norge under masteren. Hytten mener at forskjellen i stipendordningen gjør det vanskeligere å studere i utlandet.

Statssekretæren for forsknings- og høyere utdanningsministeren, Oddmund Løkensgard Hoel, sier at regjeringen ikke har noen konkrete planer om å endre på stipendordningene for norske studenter som tar hele graden i utlandet.

Velger å spisse graden sin mot det norske markedet
Olav Haugen har gått tre år på arkitekturstudiet i Barcelona, og fullfører de siste to årene av masteren ved NTNU i Trondheim.

– Jeg valgte å ta de første tre årene i Spania fordi studiet der inkluderte flere tyngre tekniske fag sammenlignet med utdanningen i Norge, men også for å få internasjonal kompetanse. Grunnen til at jeg kom tilbake var fordi jeg, som mange andre, tenker at det er i Norge jeg skal jobbe etter endt utdanning.

– Jeg synes derfor det er merkelig at det er mindre støtte for bachelor enn master i utlandet.

Del innlegg :

Blir du sjakkens neste Magnus Carlsen? 🔥 Lær av Stormestere og nå nye høyder – klikk her!